gezonde voeding | slaan we niet een beetje door?

gezonde voeding | slaan we niet een beetje door?

Er moet mij even iets van het hart. Gezonde voeding, allemaal leuk en wel hoor maar slaan we met elkaar niet een beetje door? Vooral in het kader van kinderen gaan hier steeds vaker mijn haren van overeind staan. De nieuwe hype van superleuke lunchtrommeltjes met komkommertjes, broodjes in beren hoofdjes, paprika’s en snack tomaatjes. Schattig, dat wel. Maar raakt een kind wel vol vraag ik mij dan af? En krijgt het wel voldoende voedingsstoffen binnen?

In de groei

Kinderen groeien, en ze groeien hard. Veel harder dan we stiekem eigenlijk zouden willen. Vooral wanneer je in de groei bent heb je ontzettend veel voedingsstoffen nodig. Buiten het feit dat die broodtrommeltjes er ontzettend leuk uitzien, zou mijn kind daar echt niet vol van raken en met vreselijke honger op school zitten. Natuurlijk eet elk kind een andere hoeveelheid. En ouders weten zelf heel goed wat wel en niet werkt of goed is voor hun kind. Maar ik kan er niets aan doen dan dat ik spontaan honger krijg bij het zien ervan.

Toen ik laatst een topic las van een moeder over het lunchbeleid op diverse scholen in een moeder groep op Facebook, las ik met verbazing verschillende reacties. Er zat zelfs een school tussen die alleen maar water en melk toestond tijdens de lunch en niets anders. Dan denk ik, zijn we met elkaar niet een beetje gek geworden en doorgeslagen?

Onzeker

Ik merk ook dat het best wel eens wat onzekerheid kan aanwakkeren. Ik ben zelf namelijk helemaal geen onzeker typje. Maar toch denk ik wel eens als ik s’morgens Vanessa haar broodtrommeltje klaar sta te maken of het allemaal wel goed is. Is dat drinken wel gezond genoeg? Geef ik niet teveel mee? Word ik niet raar aangekeken op die cheese dippers in haar tas? Dát is toch eigenlijk te gek voor woorden?

Groene moeder

Ik beken dus bij deze, Ik ben geen groene moeder. En ja wij eten thuis gewoon gezond, hebben allemaal een gezond gewicht en er word in ons gezin ook gewoon gesport. Maar ik ben niet zo’n moeder die haar kinderen laat leven op groene smoothies, waarvan alles eco en biologisch moet zijn, en als ik toch aan het bekennen ben, ik kook ook wel eens uit een pakje. En nu niet allemaal tegelijk wanneer ik zeg dat wij ook een heuse snoeplade hebben. Koek, snoep, chips, nootjes, we hebben het allemaal. En als ik daar eens zin in heb haal ik óók wel eens een lekker gebakje bij de bakker. Gewoon, zonder reden, omdat het kan. En nu niet denken dat er bij ons veel gesnoept wordt, want dat is zeker niet zo. Maar ik ben niet die moeder die enkel met een verjaardag wat lekkers te eten in huis haalt.

En wat ik dan helemaal ergerlijk vind, zijn groene moeders die jou, “de niet zo groene moeder” proberen te overtuigen van het feit dat groen groener groenst toch écht het allerbeste is wat je voor je kinderen kan doen. Je ziet mij dus geregeld zuchtend richting het schoolplein lopen als ik die groene moeder weer zie staan wachten op haar groene verantwoorde kindertjes. Het is alsof ze het ruikt want zelfs het half verschuilen achter een ander groepje moeders helpt vaak niet. Ik ben toch echt één van dé personen waarvan zij vastberaden is om die om te toveren in een verantwoorde moeder, inplaats van die ontaarde moeder die ik nu schijn te zijn. Zucht…Nee sorry, op dit gebied valt aan mij echt geen eer te behalen. Allemachtig het maakt mij al moe als ik er alleen al aan denk. En laat ik nou al jaren moe zijn sinds het tijdperk van kinderen is aangebroken. Ik ben namelijk al blij als ik iedereen op een schappelijke tijd kan voorzien van een hapje eten én daarnaast die andere 101 ballen ook nog in de lucht weet te houden. Of iets dan biologisch, ecologisch, verantwoord of whatever geteeld is interesseert mij eerlijk gezegd geen ruk.

Balans

Draait het in het leven niet juist om een goede balans? En dat geld dan niet alleen voor voeding, maar met alles in het leven? Door een goede balans aan te brengen denk ik juist dat je verantwoord bezig bent. Alles waar TE voorstaat is immers niet goed, dat weten we allemaal. Dus lieve mensen schrik niet als ik zeg het kan ook TE groen.

 

 

Volg:
Delen:

6 Reacties

 1. juni 2, 2017 / 6:41 pm

  Mijn kinderen brachten hun brooddozen vroeger half vol terug mee, toen ik enkel brood mee gaf dan. Sinds ik tomaatjes en komkommer mee geef eten ze veel beter. Maar in die doos zit dan ook wel een zwan worstje of een bifi. We hebben ook een snoep lade….
  Het gaat inderdaad om balans en om respect voor ieders keuze. Dat werkt in twee richtingen. Zowel de groene moeders moeten beseffen dat ze niet iedereen zullen en moeten overtuigen. Maar een moeder zoals ik bekijkt hen voor hun keuzes ook niet verkeerd. Het is hun keuze, net zoals die van mij of die van jou om het niet te doen.

  • admin
   juni 3, 2017 / 6:02 am

   Bedankt voor je reactie Ilse. En daar heb je ook helemaal gelijk in.

 2. roeloveintheair
  juni 3, 2017 / 8:11 am

  Soort van amen, want ja het gaat idd om die balans. Daar geloof ik heilig in. Al denk ik dat gezonde snacks leuk aanprijzen middels bento ook werkt. Mijn kinderen eten in basis ook gewoon brood. Maar als ik dat brood uitsteek in maantjes en sterretjes eten ze het allemaal op.

 3. juni 3, 2017 / 8:43 am

  Ik ben het helemaal met je eens, balans houden is idd waar het om draait

 4. juni 3, 2017 / 7:53 pm

  Heerlijk bericht! Ik denk dat het zeker om de balans draait en dat een snoepje of iets lekkers écht wel eens mag. Niets geen ontaarde moeder hoor!

Laat een reactie achter