Hoe kies je het juiste huisdier?

Hoe kies je het juiste huisdier?

Als je graag je gezin wilt ‘uitbreiden’ met een huisdier, welk huisdier past dan het best bij jullie? Het is voor kinderen natuurlijk ontzettend leuk om op te groeien met dieren. Maar niemand zit er op te wachten dat het dier wat eerst zo leuk leek, in het asiel belandt of ‘in de weg’ komt te staan. Voordat je een huisdier aanschaft, is het belangrijk om te weten waarom je een huisdier aanschaft. Heb je er zelf wel genoeg tijd voor? Denk hier van te voren goed over na.

Waar moet je aan denken voordat je een huisdier koopt?

Een aantal zaken waar je in ieder geval rekening mee moet houden:

 • Denk aan je verantwoordelijkheid. Ongeacht welk dier je aanschaft. het is en blijft jou verantwoordelijkheid.
 • Heb je de tijd ervoor? Alle huisdieren vergen tijd van je, het ene dier meer dan het andere. Bedenk goed hoeveel tijd je zou hebben voor je huisdier, en beslis dan welk dier hier het beste inpast. Een hond is bijvoorbeeld niet een handige keuze als je een fulltime baan hebt.
 • Een huisdier is duur. Niet alleen de aanschaf, maar ook de verzorging van een huisdier is een aardig kostenplaatje. Het dier moet eten, je moet diverse spullen aanschaffen zoals een kooi, hok, mand, riem,bench, speeltjes etc en dan zijn we er nog niet. Wat dacht je van de dierenartskosten? Alleen een consult is al aardig aan de prijs, dan nog diverse inentingen en noem maar op.
 • Heb je andere huisdieren en kan je nieuwe huisdier daarmee overweg?
 • Kan je huisdier overlast veroorzaken voor je naaste omgeving?
 • Als je huisdier troep veroorzaakt, kan je daar dan tegen?
 • Bepaalde huisdieren kunnen erg oud worden, tot die tijd zit je ‘er aan vast’ , wil je dat wel?

Welk huisdier past bij je?

Als je zeker weet dat je een huisdier aan wilt schaffen, dan is het erg belangrijk te weten wat voor huisdier je wilt aanschaffen. Een kat kan meer alleen zijn dan een hond, en een kat hoef je niet uit te laten. Een vis hoef je alleen maar te voeren en te verschonen, maar daar kan je weer niet mee knuffelen. Allemaal zaken waar je van te voren over nagedacht moet hebben.

Welk huisdier hebben wij? en waarom?

Zelf hebben wij ook een huisdier, maar niet een alledaagse soort zoals een hond of kat. Het was even Ro overhalen, maar uiteindelijk hebben wij gekozen voor een landschildpad. Zelf ben ik al jaren verkocht aan allerlei reptielen, slangen, diverse soort hagedissen, leguanen enzovoort..En voor ons gezin een ideale keuze aangezien wij beiden dagelijks lang van huis zijn. Jos, zo heet hij 😉 zit in een terrarium waarvan ik de warmtelampen heb aangesloten op een timer. De lichten gaan dus zelf aan en uit op bepaalde tijden, ideaal. Een hond zou nu bijvoorbeeld absoluut niet in onze gezinssituatie passen. En voor Vanessa is dit ook erg leuk, Ze kijkt er graag naar, houdt hem regelmatig vast en geeft hem eten samen met mama. Een reptiel is een beetje van alle werelden, niet echt knuffelig natuurlijk, maar je kan een reptiel wel goed vasthouden, naar kijken, en is verder zelfredzaam behalve op het voeren na. Wij zijn graag een weekendje, of een dag/avond weg, en dan hoeven we niet continu oppas te zoeken. Jos eet namelijk om de dag, wat ons niet bijster veel beperkt in onze vrijheid zoals je dat wel met een hond zou hebben.

Hebben jullie ook huisdieren? 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. roeloveintheair
  april 11, 2017 / 4:47 am

  Wij hebben 2 roodwangen gehad. Ze waren van vriendlief en al 20 jaar oud. Hebben ze een aantal jaren geleden toch weggedaan naar een schildpaddenopvang. Nu hebben we nog 2 kippen en 1 hond.

  • admin
   april 11, 2017 / 7:45 pm

   Wauw 20 jaar! Fijn dat ze een ander goed plekje gevonden hebben. Op een gegeven moment worden rood en geelwangen ook gewoon te groot om een fijn leven in huis te geven. En kippen, wat leuk! Mijn vader had vroeger kippen in de tuin, fantastisch vond ik dat als ik eitjes mocht rapen en de kippen voeren. Zelf zou ik ook wel graag kippen in de tuin willen (blijven dromen, wij hebben alleen een dakterras ;-)) haha.

Laat een reactie achter