Zindelijkheid | mijn peuter interesseert het geen bal.

Zindelijkheid | mijn peuter interesseert het geen bal.

Ooh die zindelijkheid! na enorme poepangst, wc angst en wat voor angsten nog meer hebben wij onze peutermeid dan eindelijk zover dat ze naar de wc gaat. Maar jeetje, het ging en gaat niet zonder slag of stoot. Mijn peuter interesseert het namelijk geen bal! Ze heeft zich nooit gestoord aan een vieze luier en het is dat ik er ontzettend klaar mee was en ben anders liep ze straks met 4/5 jaar nog met een luier om.

Jaloers

Jaloers ben ik dan ook op al die ouders die hun kinderen in een weekendje zindelijk lijken te hebben en dat dan óók gelijk s’nachts! Hoe doen die andere ouders dat? Ik sla een miljoen keer Google er op na maar behalve allerhande tips die ik al heb geprobeerd en geen enkel effect hebben op die peuter van mij en berichten als: “je kind zindelijk maken was nog nooit zo makkelijk” sluit ik de computer af. Waar zijn al die ouders waarbij zindelijkheid ook niet 1 2 3 gaat zoals bij mij? Misschien is dit weer zo’n moeder taboe waar je niet over praat. Maar waar je wel foto’s van op Facebook gooit als je babykind dan eindelijk wél een keutel in het potje heeft gedeponeerd met de tekst erbij: “Hij/zij heeft op het potje GEPOEPT! trotse mama”. Ugh..hoe vreselijk ik dat soort berichten ook vind, zo verlang ik er nu naar.

Is Vanessa nu wel of niet zindelijk?

Nou ja, ja en nee dus. Semi zindelijkheid noem ik het maar. Thuis gaat alles goed zolang ik maar regelmatig blijf vragen “moet je plassen?” en “als je moet plassen moet je het tegen mama zeggen he?”  dan heeft ze eigenlijk geen ongelukjes. Maar buiten de deur is het lastig. Ze voelt het wel, heel goed zelfs maar houd het veel te lang op waardoor ze uiteindelijk in haar broek plast. Wij hebben 2 gastouders, bij 1 is ze 3 dagen en bij de ander 2 dagen. Bij mijn eerste gastouder waar Vanessa drie dagen per week heengaat ging alles prima! zij heeft zelf 1 kindje van 2,5 dus het is er niet druk. Vanessa vertelde haar keurig wanneer ze moest plassen. Maar de laatste twee weken is ze er ineens mee opgehouden. Ze geeft het niet meer aan en heeft dagelijks weer ongelukjes. laat ik over hoe het gaat bij gastouder 2 maar zwijgen. “zucht” het ontmoedigd mij zo dat ik bijna geneigd ben om gewoon die luiers weer uit de kast te trekken.

Beloningssystemen, de hemel in prijzen, het lijkt allemaal niet te werken. Maar wát dan wel? Ik sla Google er maar weer eens op na, en beland wederom in een poel van tips. Honderden tips, ik lees ze allemaal, ik pas ze allemaal toe maar nog steeds interesseert het mijn peuter geen bal.

Volg:
Delen:

2 Reacties

 1. roeloveintheair
  april 20, 2017 / 8:24 pm

  Mijn peuter intereseert het ook niks. Welgeteld 10 stickers geplakt in de afgelopen 6 maanden …zucht… alles al geprobeerd en idd tot verstopping aan toe. We hebben nog 1 jaar dan moet ie naar school.

  • admin
   april 21, 2017 / 11:38 am

   Lastig he! Vanessa is nu wel overdag zindelijk, maar pff wat een drama. Ro was er op een gegeven moment helemaal klaar mee, 100 pogingen gedaan maar niet consequent volgehouden (mijn schuld want ik vond het zielig) elke keer tot krijsend aan toe op de wc. Toen zijn we toch maar Ro zijn strengere aanpak gaan doen en toen was het ook zo over met die angst. dan maar huilen hoor, het moest er toch een keertje van komen. En nu is het klaar 🙂 gelukkig. S’nachts nog wel een luier om. Hoe we dat gaan aanwennen zonder is mij tot op heden nog steeds een raadsel, haha.

Laat een reactie achter